Aşil tendonu ağrısı nedenleri:
Yaralanma, aşırı derecede fiziksel aktivite yapmak Aşil tendonunun zarar görmesine neden olarak Ağrı durumu yaratabilir. Etli ve şişman ayaklar düz tabana sebep olarak aşil tendonu ağrısına yol açar. Bacak kaslarında veya tendonlarda hissedilen gerginlik ve yüksek topuklu ayakkabı kullanımı da tendona aşırı baskı uygulamasından dolayı aşil tendonu ağrılarına neden olabilir.
İltihaplanma, aşil tendonunun iltihaplanması durumunda aşil tendiniti ve aşil tendinopatisi adı verilen iki çeşit hastalık meydana gelir.
Aşil tendiniti, aşil tendonunun iltihaplanması durumunda ortaya çıkan bu hastalığın ağrıları uzun süre devam etmez. Ancak bu hastalık tedavi edilmezse dejeneratif bir hastalığa neden olabilir. Bu durumda ufak yırtılmalara yol açarak ayağın anatomik yapısının bozulmasına sebep olur.
Aşil tendiniti belirtileri, yürüyüş veya koşma sonrasında hissedilen ağrı ve sızlama, tendonun herhangi bir kısmında hissedilen sertlik, hassaslık veya şişme durumları, antreman veya egzersizlerden önce devamlı olarak yaşanan ağrılar ve bacak kısmında duyu kaybı yaşanması gibi durumlar aşil tendiniti belirtileri arasında sayılabilir.
Aşil tendinopatisi, baldırda bulunan ikiz kasları topukta bulunan kemiklere bağlayan aşil tendonunda hastaya ağrı, şişme, sertlik ve cansızlık gibi durumlar yaratarak sıkıntı yaşatan bu hastalık aşil tendonunda sürekli tekrar eden ufak yaralanma durumlarında ortaya çıkabilir.
Aşil tendonu ağrılarının tedavisi, hareket ettiğinizde oldukça ciddi aşil tendonu ağrısı hissediyorsanız mutlaka doktora giderek tedavi olmanız gerekmektedir. Birçok nedenden kaynaklanabilen aşil tendonu ağrıları ilk olarak aktivitele ve egzersizlere ara verilip dinlenme ile giderilebilir. Aynı zamanda ağrıya sebep olan aktivitelerden uzak durarak düz bir yolda yürüme, bisiklet sürme ve yüzme gibi aşil tendonuna fazla baskı yapmayan aktiviteler yaparak, ayakkabı seçimine değiştirip ayak topuğunun sabit kalmasını sağlayan çizme, destek veya alçı tabanı kullanarak ve günde 3 defa aşil tendonuna buz uygulaması yaparak iltihap, şişlik ve ağrılar giderilebilir.
İlaç tedavisi, aşil tendonu ağrılarını ve şişkinliği azaltan doktorun önereceği ibuprofen ve napronex gibi steroid yapıda olmayan iltihap sökücü ilaçlar kullanır. Bu ilaçlar uzun süre kullanıldığında birtakım yan etkilerin ortaya çıkmasına yol açar. Bu nedenle mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Ameliyat, ameliyat zarar veren kemik çıkıntılarının alınması için veya aşil tendonunda olan iltihaplı dokunun kaldırılması için uygulanan bir yöntemdir. ESWT veya vücut dışı şok dalga terapisi ise yapılan tedavilere yanıt alınamadığı durumlarda ve hastanın ameliyattan kaçırıldığı durumlarda alternatif bir tedavi yöntemi olarak uygulanabilmektedir.