Omuz Tendon Ameliyatı; Eklemi destekleyen en önemli kas grubu ratator kılıfıdır. Ratator kılıfı eklemi tamamen sarar. Bu şekilde omuz eklemini tutar ve böylece omuzun içe dışa dönüşünü sağlar. Özellikle yaşlı hastalarda 65 yaş üstü hastalarda adele'nin eski gücünü kaybetmesinden ve eskimesinden dolayı sıkça görülür.Ama tabiki bazen gençlerde de meydana çıkabilir travmaya bağlı, bazen sebebi belirsiz, bazen kırıklara bağlı omuzda tendom yırtılmaları ortaya çıkabilir. Özellikle bizim ülkemizde ev hanımları fazla ev işi yaptıklarından aşırı kollarını yorduklarından omuz ve tendom yırtıkları meydana gelebiliyor.
Omuz tendon yırtığı belirtileri;
Yırtık oluşmasında hareketlerin sınırlandığı fark edilir. Yırtık oluşan omuzda farkedilir bir şekilde güçsüzlük ve gece ağrısı,omuz üstüne yatırmayan ağrılar kendini gösterir. onun için hasta uyumak için en rahat pozisyonu seçmelidir. Bazı hastalar omuz hareketlerini tam olarak yapamazlar. Özellikle yukarı,aşağı kaldırma içe ve dışa bükme hareketleri kısıtlanır.
Omuz tendon yırtığı tedavisi;
Omuzda ki yırtık tam değilse ters hareketlerden korunmak iyileşmeye yardımcı olur. Ağrı ve hareketlerden oluşan acıların giderilmesi hastanın yaşam standardını yükseltir. Güçlendirme egzersizleri önemlidir. Yırtılan tendonlar birbirine dikilir yada yırtılan nokta tespit edilir.
Omuz tendon ameliyatı;
Omuz yırtıkları için farklı tedavi şeklleri vardır. Basit sayılabilecek yöntemler için fizik tedavi ve ilaçlar, cerrahi müdahale gerektiren vakalar için ise ameliyat,mini ameliyat ve artroskopi yöntemleridir.
Artroskopi yöntemi;
Özel lensli kamera lensi içeren optik aletler yardımı ile eklemin içini gösteren ve bir ekrana aktaran omuz hastalığına kesin tanı koymamızı sağlayan yöntemdir.
Artroskopi kelimesi yunanca olup içine bakmak anlamına gelir. İlk kez 1970 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde uygulanmıştır. Artroskopi yöntemi için santimetreden daha küçük bir kesi olması yeterlidir. Artrospkopi ameliyathanede ve genel anestezi altında tam uyutularak yapılmaktadır. 0.5 cm ile 2 cm arasında kesilerden gerçekleştirilir. Ameliyatı esnasında eklem içini yıkamak için steril sıvılar kullanılır.
Omuz tendon ameliyatı sonrası;
Büyük yırtıklar, kötü kas kaltesi, ameliyat sonrası hastanın fizik tedaviye uyum sağlamaması ameliyatın başarısını olumsuz yönde etkiler Artroskopide ameliyata bağlı sorunların görülme riski yaklaşık yüzde 10 civarındadır. Ameliyat dan sonra omuz-kol askısı kullanması gerekmektedir. Doktor aksini söylemedikçe yaklaşık 6 hafta çıkarılmamalıdır. 12 haftaya kadar omuz kol hareketlerinin normale dönmesi beklenir.