Aşil Tendonu Yırtılması Belirtileri ve Tedavisi
26 Temmuz 2024

Aşil Tendonu Yırtılması Belirtileri ve Tedavisi

Aşil Tendonu Yırtılması

Aşil tendonu yırtılması, özellikle 30-40 yaş aralığında sıkça görülmekte olup, erkeklerde kadınlardan beş kat daha fazla rastlanmaktadır. Sol tarafta daha yaygın olarak ortaya çıkan bu yırtılma, genellikle düzenli spor yapmayan bireylerde sportif aktiviteler sırasında indirekt darbe ile meydana gelir. Ani ve beklenmedik bir ayak bileği yukarı hareketi ile güçlü baldır kasının kasılması, çukur ya da fark edilmeyen bir basamağa inme sonucu gelişebilir. Yük taşıyan ayakta diz düz iken ayak parmak ucunda yükselme veya yüksekten düşme gibi durumlarda da ayak bileği aşağı bükülü iken ani olarak bilek yukarı zorlandığında bu tür travmalar meydana gelebilir. Aşil tendonu yırtılmaları en çok tendonun kalkaneus kemiğine yapışma yerinin 2-5 cm üstü bölgesinde görülür.

Aşil Tendonu Yırtılmasının Sık Görüldüğü Durumlar

  • Quinolone grubu antibiyotik kullanımı
  • Kortikosteroidlerin kullanımı
  • Aşil tendon şikayetlerinin varlığı

Hastalar genellikle arkadan bir darbe almış gibi hissederler ve sıklıkla ayaktan gelen bir ses duyarlar. Spor yapmaya devam edememe, yürümede zorluk ile ayak ve ayak bileğinde şişlik oluşur. Hastalarda ağrı şikayeti genellikle azdır.

Aşil Tendonu Yırtılmasının Belirtileri

  • Ayak ve ayak bileğinde ödem
  • Aşil tendonunda elle hissedilen boşluk
  • Thompson testi
  • Parmak ucunda yükselememe

Hastalar yürüyebildikleri halde bir aksama fark edilir. Fizik muayene ile tanı konulmaktadır. Fizik muayenede Homans testi ile baldır sıkıldığında ayak bileğinde sağlam tarafta olan hareketlerin olmadığı görülmektedir. Ayrıca muayenede kopma yerinde çukurluk elle tendon takip edilerek hissedilir derecededir. Aşil tendonu yırtılması tanısı fizik muayene ile koyulabilirken kısmi yırtıklar veya eşlik eden yaralanmalar açısından MR ve diğer tetkikler istenebilir. Bu işlemlerin tümü uzman hekimler tarafından yapılmalı ve tedaviye kısa sürede başlanmalıdır.

Aşil Tendonu Yırtılmasının Tedavisi

Genç ve aktif bireylerde tedavi genellikle cerrahi olup, belli yaşın üstündeki hastalarda ya da ameliyat olmaya sağlığı elvermeyen hastalarda konservatif tedavi uygulanır. Konservatif tedavide diz altı alçı uygulaması yapılır. Alçı sonrasında fizik tedavi uygulanır. Mini insizyon (3-4 cm) kullanılarak yapılan cerrahi bir yöntemdir. Bu şekilde hem ameliyat süresi hem de rahatsızlığın iyileşme süreleri kısalmaktadır. Cerrahi tedavi ile erken mobilizasyon, daha az yeniden yırtılma olasılığı ve plantar fleksiyon gücü bakımından daha iyi sonuçlar alınmaktadır. Alçı ile tedavide cerrahi kesinin çok az olması, hızlı iyileşmeyi ve daha kısa sürede günlük aktivitelere dönebilmeyi sağlamaktadır. Ameliyat sonrası hastalar en fazla bir gece hastanede yatmakta olup, ameliyat sonrası uygulanan alçılar diz altı kısa alçılardır. Alçılar genellikle 4. hafta çıkarılmaktadır. Aşil tendon yırtılmalarında herhangi bir bitkisel tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Lara

26 Temmuz 2024 Cuma

Birkaç gün önce futbol oynarken bir anda ayak bileğimde bir ses duydum ve arkadan biri vurmuş gibi hissettim. Ardından yürümekte zorlandım ve ayak bileğimde şişlik oluştu. Sizce bu Aşil tendonu yırtılması olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Lara hanım,

Anlattığınız belirtiler gerçekten de Aşil tendonu yırtılmasıyla uyumlu görünüyor. Aşil tendonu yırtılması genellikle ani bir hareketle veya zorlanmayla ortaya çıkar ve ayak bileğinde aniden bir ses duyulabilir. Ayrıca, yürüme zorluğu ve şişlik de yaygın belirtiler arasındadır. Ancak kesin bir teşhis için bir ortopedi uzmanına başvurmanız ve gerekli tetkikleri yaptırmanız önemlidir. Geçmiş olsun, umarım en kısa sürede sağlığınıza kavuşursunuz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Parmak Tendon Kopması Tedavisi

Parmak Tendon Kopması Tedavisi

Haber Bülteni

Güncel

Ayak Tendon Kopması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Tendon Kopması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Fleksör Tendon Belirtileri ve Tedavisi

Fleksör Tendon Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

El Tendon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

El Tendon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası