{ "title": "Tendon Sıkışması", "image": "https://www.tendon.gen.tr/images/tendon-sikismasi.jpg", "date": "19.01.2024 17:27:25", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Tendon sıkışması, Parmakların avuç içinde bükülmesini sağlayan ve tendonların kirişlerinin avuç içerisinden geçtikleri tünellerin içerisinde sıkışmasıdır. Bu sorunun neden kaynaklandığı henüz bilinmemektedir. Her yaşta görülebilen bu durum bebeklerde ve çocuklarda da görülebilmektedir. Sıkışmaya tendon kılıfının kalınlaşması, geçtiği tünelin yapısının bozulması veya daralması sebep olmaktadır. Tendon sıkışmalarında ilk olduğu zamanlar takılma bölgesinde rahatsızlık hissi vermeye başlar. Daha sonrasında ise bu hisle beraber şiddetini artırarak atlamaya ve takılmaya başlar. Doktor muayenesinde oluştuğu bölgede mercimek tanesi kadar büyüklükte bir kitle tespit edilir.

Tendon sıkışması tedavisinin amacı ağrı çeken parmağın takılmasını önleyerek çekilen acının ya da ağrının giderilmesi sağlanır. Tendon sıkışmaları erken teşhis edildiğinde ilk yapılacak müdahale parmak hareketlerinin azaltılmasıdır. Daha sonrasında atelle beraber istirahate alınan parmağa antiemflamatuar ilaçlar verilerek hasta rahatlatılabilir.

Tendon sıkışması bazen geçmeyen vakıalarda görülmektedir bu tür durumlarda ise genelde sıkışma olan bölgeye kortizon enjeksiyonu yapılır. Bu durumda hastanın ağrıları artacağından normal hayattaki fonksiyonlarına engel olacak şekilde takılmalar gözlemlenir. Bu durumda da cerrahi müdahale uygulanabilir.

Tendon sıkışması genellikle el parmaklarında görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle başparmakta yaşanan tendon sıkışmaları, hastada parmağı açmaya ve kaldırmaya yarayan tendonlar olduğundan normal hayatı fonksiyonları yapamadığından ve hissedilen rahatsızlık ve ağrı dayanılmaz olduğundan çok sıkıntılı bir durumdur. Tendon sıkışması genellikle çok fazla tekrarlanan hareketlerden kaynaklanır. Örneğin bebeği olan bir anne sürekli bebeğini kucağına aldığından ellerini çok fazla kullanır ve genelde baş parmak tendon sıkışmaları gözlemlenir.

Bunun dışında tendon sıkışma neden olur?
Tanısı

Tendon baş parmak sıkışmalarında genellikle ağrı el bileğine baş parmağın bağlandığı bölgede görülür. Serçe parmak tarafına doğru iç kısma bükülmeye çalışıldığında ağrı olması hastada tanı koymayı sağlayan bir durumdur. Bazen bu bölgede şişlikte görülebilir veya ağrı dirseğe kadar hissedilebilir.

Tedavisi

Tendon sıkışması başparmakta yaşanan ağrı, hareketleri kısıtladığından bu bölgedeki atellere, şişlik ve ağrı giderici ilaçlar kullanılır. Tendonları zorlayan hareketlerden kaçınılmalı veya değişik şekillerde etkilenmesi azaltacak şekilde yapılmalıdır. Özellikle uygun pozisyonlar yani avuç içi her zaman yukarıya bakar vaziyette işler yapılmalıdır. Tedavi bu şekilde hastada düzelme yapmadığı durumlarda kortizon enjeksiyonları kullanılmalıdır. Bu da hastada bir çözüm ve iyileştirme yapmaz ise en son çare olarak cerrahi müdahale yapılmalıdır. Bunların dışında ayrıca mutlaka hastaya fizik tedavi uygulanmalıdır. Çünkü eli kullanıma alıştırmanız ve dengeli kullanmayı ve hareket ettirmeyi öğrenmeniz gerekmektedir.
" } ] }