{ "title": "Tendon Kopması", "image": "https://www.tendon.gen.tr/images/tendon-kopmasi-5223.jpg", "date": "20.01.2024 02:11:24", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Tendon kopması, kas ve kemikleri birbirine bağlayan güçlü ve lifli yapılarda meydana gelir. Bunun farklı sebepleri olabilir. Tendon kopması vücudun her yerindeki tendonları etkileyebilir. Ancak en fazla bacakların ön tarafındaki dörtlü kas grubunda, omuz manşetinde, aşil tendonu ve pazıda görülmektedir. Tendon kopması sorununda vücutta bazı belirtiler ortaya çıkar. Bunlara dikkat ederek en kısa sürede önlem alınmalı ve tedaviye başlanmalıdır. Tendon kopması tedavisi haftalar boyu devam eder. Bu süreçte sabırlı olunmalı ve tekrarlama riski dikkate alınmalıdır.

Tendon kopması belirtileri nelerdir?
Tendon kopması sebepleri nelerdir?

Fiziksel sebepler: Tendonlar güçlü yapılar olmasına rağmen, güç kapasitesini aşacak zorlamalar, ani ve kontrolsüz hızlanma gibi etkenler yüzünden tendon kopması sorunu yaşanabilir. Sert bir çarpma bile tendonda hasara neden olabilir.

Tendonlarda zayıflama: Hem tendonlarda hem de bağladıkları kes ve kemik dokularından zayıflama tendon kopmasına neden olabilir. Tendon zayıflamasına yaşın ilerlemesi, tendona steroid enjektesi, kan dolaşımındaki yetersizlik, kinolon türü antibiyotiklerin kullanılması, çok kesin olmamakla birlikte 0 kan grubundaki kişilerin aşil tendonunun yapısal olarak zayıf olması gibi etkenler neden olabilir.

Tendon kopması tedavisi nasıl yapılır?

Tendon kopması halinde farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Bunlar;

PRP Tedavisi: Trombosit bakımından zengin kan plazması tedavisi olan PRP tendon kopması tedavisinde günümüzde oldukça yaygın şekilde kullanılmaktadır. Hastanın kendi kanındaki pıhtılaştırıcı, yenileyici kan elementlerinin konsantre versiyonunun tendona şırınga edilmesiyle uygulanır. Bu tedavi sayesinde cerrahi girişime gerek kalmadan, iyileşme süreci kısaltılabilir. Ayrıca iyileşme döneminde oluşabilecek küçük tendon yırtıkları açısından risk daha düşük olur. Sonradan yeniden tendon kopması oluşma olasılığı azalır. Hastanın kendi kanı tedavide kullanıldığı için, oldukça güvenli bir tedavi olan PRP açısından tendon kopmasını takip eden ilk 2 gün son derece önemlidir. Bu süreçte tedavi mutlaka uygulanmalıdır.

Cerrahi tedavi: Vücutta tendonların kendini yenileme süreci oldukça yavaştır. Kasın yeniden hareketlenme süreci de buna istinaen uzar. Bu yüzden tendon kopmasında çoğu kez cerrahi tedavi uygulanmak zorunda kalınır. Ameliyatta kopan tendonun iki ucu birbirine dikilir. Tendon kopmasında PRP ve cerrahi girişim beraber yapılırsa sonuç daha başarılı olur.

Evde tendon kopması tedavisi: Tendon kopması için yapılan tıbbi tedavilerden sonra evde de hassas bir bakım uygulanmalıdır. Özellikle hastaların uzun bir süre dinlenmesi gerekir. Bu arada hafif egzersizler yapılmalı, ancak ağrı olursa bunlara ara verilmelidir. Bölgeye buz uygulanması ağrıyı ve iltihabı azaltır. Özellikle ilk 3 günde saatte 2 defa sadece onar dakika buz uygulaması yapılmalıdır. Bu süreçte ağrılar içinde ağrı kesici kullanılabilir. Kasların ve kemiklerin güçlenmesi açısından egzersizler yavaş yavaş arttırılmalıdır. Doku yenilenmesini önleyen sigara içme alışkanlığı da terk edilmelidir. Bu tendon kopması iyileşme sürecini uzatacağından, sigara içilmemesi özellikle tavsiye edilir.
" } ] }