{ "title": "Tendon Fizik Tedavi", "image": "https://www.tendon.gen.tr/images/tendon-fizik-tedavi.jpg", "date": "20.01.2024 06:01:55", "author": "burçin güngör", "article": [ { "article": "Tendon fizik tedavi süreci, olumsuz bir vaka sonucu vücutta zarar görmüş tendonların ameliyat sonrası eski aktif haline dönüştürülmesi için uygulanan tedavidir. Ameliyat sonra kaybedilen hareket kabiliyetini tekrar sağlamak amacıyla gerçekleştirilir. Tendon fizik tedavisinde yaralanan kısma en yüksek derecede eski işlevi kazandırmaya çalışılmaktadır. Tendon yaralanmalarında en önemli konu uygun tendomun seçilmesidir. Tendon, kasla kemik arasında bulunan fibröz, beyaz renge sahip şerit ya da bant şeklindeki yapıdır. Tendon kasın kasılmasıyla meydana gelen hareket kuvvetini kemiğe iletir. Kemik ise ekleme bağlıdır ve bağlı olduğu eklem aracılığıyla hareket eder. Tendon koptuğu zaman bu hareket maalesef pasifize olur. Ancak bu anlattığımız hareketin kemiğe iletilmesinde başka faktörler de tesir edebilir.

Tendon fizik tedavi sürecinden önceki ameliyatta kesilen tüm oluşumlar eski haline getirilerek dikilir. Tendonların zarar gördüğü doku kayıplarıyla birlikte olan yaralanmaların tedavisi çok daha da zordur. Erken müdahalede vücudun diğer bölgelerinden alınan tendon greftleri ile tendon eski haline getirilir. Bu ameliyatın kansız bir ortamda yapılması karışık yapının rahat çözülmesini sağlar. Ameliyat sonrasında yaralı bölge belli bir süre hareket ettirilmemelidir. Ancak belli bir süre geçtikten sonra ilgili eklemlere pasif hareket başlatılır. Bu hareket tendonun etrafındaki dokulara yapışmasını önler ve tendonun yolu üzerindeki eklemlerin çalıştırılarak sağlığının tekrara eski haline döndürülmesi amaçlanır.

Sonraki süreç artık pasif hareketlere geçilmesidir. Aktif hareket, hastanın istemli olarak tendonu, yani ilgili parmakları veya eli oynatmasıdır. Ameliyat sonrasında hasta fizik tedavi uzmanı ile tendon fizik tedavisüreci başlar ve takip edilir. Tendon üzerinde olması gereken iyileşme olmadan erken hareket uygulanması tendon kopmalara sebep olabilir bu nedenle ameliyat sonrası tendon takibi çok önemlidir.
" } ] }