{ "title": "Tendon Ameliyatı", "image": "https://www.tendon.gen.tr/images/tendon-ameliyati-8818.jpg", "date": "20.01.2024 23:45:22", "author": "utku akdağ", "article": [ { "article": "Tendon ameliyatı, plastik cerrahlar tarafından sıkça uygulanmakta olan bir ameliyat çeşididir. Öncelikle el ve ön kol bölgesinde iş kazaları, trafik kazaları gibi nedenlerle görülen tendon yaralanmaları erken dönemde tedavi gerektiren yaralanmalardandır. Erken dönemde tedavi edilmediği zaman el fonksiyonlarında kayıplara yol açabilmektedir. Hatta bazı seviyelerde dokular canlılığını bile yitirebilir. Ameliyat girişim sırasında ve sonrasında uzun süreli fizik tedavi uygulanmalıdır. Yapılacak ameliyatın oluşturduğu izler hastanın yaşamı boyunca devam edecektir. Bu yara izinin ameliyat sonrasında genişlemesi söz konusu olabilir. İnce bir iz kalmasının garantisi verilemez. Ameliyattan sonraki bazı aylarda kontroller yaptırılmalıdır. Ameliyattan önce bazı ilaçlar alınmamalıdır. Bu ilaçlara aspirin, coenzim Q, E vitamini gibileri örnektir. Hasta ilaç veya ilaç benzeri maddeler kullanıyorsa ameliyattan önce doktora bunu mutlaka söylemelidir. Bunun yanında hasta Hepatit C, AİDS gibi hastalıklara ya da kalp, şeker, böbrek yetmezliği, yüksek tansiyon gibi problemlere sahipse de doktora danışması gerekmektedir.

Ayrıca tendon ameliyatı öncesinde bazı testler ve anestezi konsültasyonu yapılarak hangi tür anestezi uygulanacağına karar verilir. Anestezi doktoru tarafından gözden geçirilip değerlendirildiğinde hastaya anestezi için ayrı bir imzalı form uygulatacaklardır. Hasta ameliyattan önce kendisine bildirilen saatten sonra hiçbir besin tüketmemelidir. Sadece verilen ilaçları çok az miktar su karşılığında içebilir. Ameliyat genellikle lokal anestezi veya genel anestezi ile yapılmaktadır. Bazen ameliyat öncesinde saptanamayan tendon kesileri olabilir. Bu tür olaylar ameliyatın bitiş süresini geciktirmekten başka işlere yaramazlar. Ameliyatta yaralanmış olan tendonlar sırayla ve tek tek saptanarak mikrocerrahi tekniği ile tedavileri gerçekleştirilir. Tendonları onarmak için çeşitli protezler kullanılabilir. Bunun yanında tendonları onarma anında tendonların yeri değiştirilerek hareket kazanması uygulanabilmektedir. Ameliyat bitiminde normal dikişlerle veya gizli dikişlerle kapatılıp pansuman yapılmaktadır. Ayrıca bölgede kalan sıvıyı emmek için bazı aletlerde yerleştirilebilir.

Tendon Ameliyatı Sonrası Görülen Yan Etkiler: Bulantı, baş ağrısı, kusma en sık görülenlerindendir. Bunun yanında enjeksiyon alanlarında şişlik, morarma ve ağrı da çokça görülen bir yan etkidir. Boğaz ve dudaklarda kuruluk-yanma, kas ağrıları, geçici bir şekilde bulanık ya da çift görme, halsizlik, bazı alerjik reaksiyonlar gibi problemler de görülebilmektedir. Ayriyeten bir de tendon ameliyatı sonrası nadir görülen yan etkiler vardır. Bunlardan bazıları anestezi sırasında uyanık duruma gelme, dudaklarda yaralar, dişlerde kırılma ya da kaybolma, geçici ses kaybı, bacaklarda kan pıhtılaşması, bazı alerjik reaksiyonlar veya astım, basıya maruz kalan yerlerde sızlama ve epilepsi nöbetlerine benzer nöbetler geçirmedir.

Tendon Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci: Tendon ameliyatı bittikten sonra pansumanla sarılan elin ameliyat edilen tendonlar iyileşene kadar bir süre boyunca hareketsiz bir biçimde durması gerekmektedir. Yeterli bir süre geçtikten sonra hasta çok zorlamadan pasif hareketler başlatabilir. Hastanın bu hareketleri başlatması aslında gereklidir. Bunun nedeni bu yapılan pasif hareketler tendonun çevresindeki bazı dokulara yapışmasını engellemektedir. Ayrıca bu hareketler tendon yolu üzerindeki eklemleri de çalıştırmayı başararak sağlığını kazandırır. Tendon ameliyatı sonrası iyileşmeyi kolaylaştıran bazı etmenler vardır. Bunlara yaralanmanın seviyesi, yaralanmanın tipi, eşlik eden yaralanma, kullanılan cerrahi teknik, hastanın motivasyonu ve iyileşme potansiyeli, hastanın skar dokusuna eğilimi, rehabilitasyon programı örnektir. Ayriyeten kişiye ait özellikler, tendonun kayması, yapışıklık oluşmasının miktarı da tedaviyi etkileyen faktörlerdendir.

Erken dönemde tendonun kayması iyi durumdaysa ve sınırlı derecede yapışıklık mevcutsa onarılan tendon daha uzun bir zaman diliminde tespit edilmeli ve rehabilitasyon süresi daha kısa olmalıdır. Yapışıklık oluşması miktarı gereğinden fazla ve tendon kayması derecesi az ise hastaya yerleştirilen atel mevcut süreden daha erken bir sürede çıkarılmalıdır. Hastanın rehabilitasyon tedavisi daha dikkatli yapılmalıdır. Bunun yanında da kontraktür oluşumu engellenmelidir. Bundan sonraki devrede hastanın alacağı roller önemlidir. İyileşme sürecini hastanın yapacağı aktif hareketler belirleyecektir. Aktif hareket, hastanın onarılan bölgeyi istemli olarak oynatmasına verilen addır. Onarılan tendonda yeterli derecede bir iyileşme olmadan zorlayıcı aktif hareketler yapmak tendonun tekrardan kopmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle çok dikkatli olunmalıdır. Kısacası tendon ameliyatı hangi bölgede yapılırsa yapılsın sonuçları sadece ameliyata bağlı değildir. İyi bir fizyoterapi ve hastanın uyumu ile uzun süreli bir tedavi sürecidir.
" } ] }