{ "title": "Parmak Tendon Kopması", "image": "https://www.tendon.gen.tr/images/parmak-tendon-kopmasi.jpg", "date": "20.01.2024 15:24:50", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Parmak Tendon Kopması, Kasların bitiş noktasına yapışmadan önce kiriş adı verilen yapılara dönüşmüş hali olan tendonlar, parmak, el ve kolların hareket etmesini sağlayan oldukça önemli yapılardır ve kopmaları durumunda hareket kaybı gibi oldukça ciddi problemler ortaya çıkar. El cerrahi kliniklerinde parmaklarda olan tendon kopmaları oldukça sık görülmektedir. Herhangi bir travma neticesinde ortaya çıkan parmak tendon kopmaları, aynı zamanda romatizmal hastalıklardan dolayı da ortaya çıkabilir. Bazı vakalarda ise parmaklara alınan şiddetli darbe neticesinde olan tendon kopmasında parmak ucu düşebilir.

Parmak tendon kopması belirtileri, parmakta oluşan tendon kopması neticesinde zedelenmiş olan parmak şişer, parmakta şekil bozukluğu oluşur, parmağın uç kısmını oynatamama, uyuşukluk ve yanma, renk değişikliği, parmakta hissedilen soğukluk, ağrı ve morarma gibi belirtiler görülebilir. Bu gibi durumlar söz konusu olduğunda mutlaka doktora görünmek gerekir.

Parmak tendon kopması tedavisi, bazen tek bir parmağın bile işlevini yitirmesi büyük zorluklar yaşamamıza sebep olabilir. Bu nedenle oldukça hassas ve önemli bir uzun olan parmaklarda yaşanan tendon kopması mutlaka zamanında ve etkin bir şekilde tedavi edilmelidir. Tendon kopması olan kişilerde sinir ve damar yaralanmaların da tendon kesikleri ile görülebileceği için hastaların detaylı bir şekilde fizik muayene ile değerlendirilmesi gerekir. Tendon kopmaları mutlaka 15 gün içerisinde tedavi olunması gereken bir durumdur. Bu süre uzadığında tendon boyunca kasılma oluşur. Bu durumda tendonun dikilmesini oldukça zorlaştırır ve çift aşamalı tendon onarımı gerektirir. Parmak tendon kopmalarında ilk olarak ortopedi uzmanı kesilen parmağın açık yarısını yıkayıp yaranın içinde yabancı cisim varsa temizler ve enfeksiyon riskini azaltmak için antibiyotik tedavi başlatır.

Gerekli görülen durumlarda hastaya tetanos aşısı da yapılabilir. Parmak tendon kopmaları mutlaka cerrahi tedavi gerektiren oldukça gittiği durumlardır. Ameliyat mikrocerrahi konusunda oldukça tecrübeli olan cerrahlar tarafından yapılır. Yapılan cerrahi müdahaleden sonra ise dikilen yapıların korunmasını sağlamak için parmak atele alınır ve 20-30 gün hareket ettirilmez. Hastanın parmağından atel çıkarıldıktan sonra parmağın hareketlerinin hemen sağlanması ilk etapta mümkün olmayabilir. Bu nedenle parmak tendon kopması tedavisinde atel sonrası tendonların tam olarak işlevini yeniden kazanabilmesi sağlamak amacıyla fizik tedaviye başlanır. Ameliyat kadar önemli olan fizik tedavi yapılmadığı takdirde tendonlar birbirine yapışır ve bu durumda hareketlerin kısıtlı olmasına neden olur. Bu gibi durumla karşılaşıldığında yapışan tendonları ayırmak için ikinci bir ameliyata ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle ameliyat sonrasında fizik tedavinin kesinlikle ihmal edilmesinde fayda vardır.
" } ] }