{ "title": "Parmak Tendon Kopması Tedavisi", "image": "https://www.tendon.gen.tr/images/parmak-tendon-kopmasi-tedavisi.jpg", "date": "21.01.2024 21:41:46", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Parmak Tendon Kopması Tedavisi, Parmak tendon kopması insan kaslarının bitiş yerlerinde yapışmadan önce tıp dilinde kiriş denilen yapılara dönüşmüş haline tendon denir. Öncelikle tendonlar insan vücut yapısında kolların, ellerin ve parmakların hareketlerini sağlayan yapılar olarak bilinmektedir. Bu yapıların herhangi bir kaza veya sebeplerden dolayı kesilmesi ve uzvun hareket kabiliyetini kaybının meydana gelmesi durumudur. Parmak tendon kopması özellikle el cerrahisi bölümlerinde çok rastlanan bir durumdur. Parmak tendon kopması durumunda ilk yapılacak işlem olarak çok detaylı bir fizik muayenesi gerektiren bir durum olarak ele alınmalıdır. Çünkü parmak tendon kesilmelerinde veya kopmalarında o bölgede olan sinir ve damarların yaralanması ve kesilmesi aynı anda görülmektedir. Bu tür parmak tendon kopmaları çok fazla vakit geçmeden en fazla 15 gün içerisinde mutlak suretle tedavi gerektiren bir durum olarak bilinmelidir. Bu süre uzadıkça tendonların yapılarında kısalmalar olacağı ve bu sebeple de dikilmeleri oldukça zor olacağı ve bazı durumlarda imkânsız olacağı da söz konusudur.

Parmak tendonları kopmasında ameliyat çok önemlidir ameliyatın yanı sıra fizik tedavide çok önemli yer almaktadır. Yapılan parmak tendonları kopması ameliyatı sonrasında hastaya yeteri kadar fizik tedavisi uygulanmaz ise tendonlar birbirlerine yapışarak hastanın hareketlerinde kısıtlamaların olması söz konusudur. Ameliyat sonrasında tekrar yapışan tendonların birbirlerinden ayrılması ve ikinci bir cerrahi operasyon yaşanmaması adına fizik tedavi çok önemlidir. Tendonlar insan vücut yapısında kemik ve kas arasında bulunan fibröz bir doku olarak bilinmektedir. Kasların kasılması ile tendonların bağlı bulunduğu kemikleri çekerek eklemlerin hareket etmesini sağlamaktadır. Parmak tendon kopması genellikle yaralanmalar sonucunda ortaya çıkan bir durum olarak değerlendirilir ve bir de romatizmal hastalık olan guruplarda ise herhangi bir travma yaşanmadan tendonların kendiliğinden kopması da söz konusudur. Ayrıca bir de aşil tendonu vardırki bu tendonlar insanın baldır kemiğini topuk kemiğine bağlayan tendonlardır ve insan vücudunda bulunan en güçlü tendonlar olarak bilinmektedir. Aşil tendonların insanın yürüme ve koşmasını sağlayan en önemli tendonlardır.

Tendon Kopması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Parmak tendon kopması tedavisi açık ameliyat ile yapılan bir durumdur. Artık günümüzde PRP adı ile bilinen kişinin kendi kanından hazırlanan trombositten ve plazma ile yapılan ameliyatsız tedavi seçenekleri mümkün olmaktadır. Parmak tendon kopmalarında uygulanan PRP tedavisi yanı sıra alçılama ve fonksiyonel rehabilitasyonlar ile desteklenerek tedavi uygulanmaktadır. Daha sonra parmak tendon kopması yapılan egzersiz tedavi uygulamaları ile kopan tendonları iyileşme süreçleri daha da hızlandırılmaktadır. Parmak tendon kopmasında ameliyat yerine yapılan fonksiyonel tedavi ve PRP tedavisi ile cerrahi tedavi sonrasında oluşacak komplikasyon ihtimalleri önüne geçilerek iyileşme süreci daha çabuk olmaktadır. Parmak tendon kopmalarında ortopedi uzmanı ilk önce yarayı temizler ve enfeksiyon riskine karşı hastaya antibiyotik tedavisine başlar. Ayrıca bu işlemlerin yanı sıra yara içerisinde yabancı cisim olup olmadığına bakar ve gerekli olması durumunda hastaya tetanos aşısı uygular. Yapılan parmak tendon kopması operasyonlarından sonra el bileği atele alınarak hastanın 3-4 hafta kadar hareket etmemesi sağlanır. Daha sonra hasta fizik tedavisine alınarak kopan tendonların tam olarak işlev kazanması sağlanır. Parmak tendon kopmalarında tedavisi sonrasında en az bir ay sonra dokularda oluşan hasarlar tamamen iyileşir. Hasta bu süreçte ilk hafta dinlendirilmelidir.
" } ] }