{ "title": "Omuz Tendon", "image": "https://www.tendon.gen.tr/images/omuz-tendon.jpg", "date": "20.01.2024 08:12:21", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Omuz tendon, humerus (Üst kolkemiği) kemiğinin üst ucundaki omuz eklemini yapan baş kısmını çepeçevre saran adeleli bir yapıdır. Omuz eklemini tutar ve omuzun içe dışa dönüş hareketlerini yaptırır. Omuz tendon yırtığı gençlerde ve spor yapan kişilerde ani bir harekette oluşan yaralanma ile oluşabileceği gibi, zaman içinde tekrarlayıcı kolun baş üzerindeki hareketlerde zamanla gelişebilir.

Omuz tendon yırtığı belirtileri ve bulguları

Baş üstü hareketlerde daha fazla ve tekrarlayıcı, sürekliliği olan bir omuz ağrısı bulunmaktadır. Özellikle geceleri ağrı şiddetini arttırmaktadır. Ağrı sebebiyle ağrıyan taraf üzerine yatmayı engeller. Adele güçsüzlüğü fazlaca görülmektedir. Özellikle kolu kaldırmaya çalışırken çok fazla hissedilmektedir. Omuz hareketleri sırasında tıkırtılı sesler ve klik şeklinde sesler gelmektedir. Omuz hareketleri kısıtlanır. Özellikle hastaların en fazla kullandığı kollarında bu rahatsızlık daha fazla olmaktadır. Hastalar ağrıların başlamasına sebep olduğunu düşündükleri bir hikâye anlatırlar.

Omuz tendon yırtığının risk faktörleri nelerdir?
Omuz tendon yırtılmalarında PRP tedavisi uygulanmaktadır. Omuz eklemi hastalıkları orta ve ileri yaş grubunda en çok karşı karşıya kalınan kas iskelet sorunlarından biridir. Omuzda en sık tendon sıkışma sendromu ve buna bağlı tendon yırtılmaları, tendon romatizmaları, bursitler, donuk omuz ve özellikle ileri yaşlarda kireçlenme ile karşılaşılmaktadır. Bu hastalıkların tedavisinde fizik, ilaç tedavi, kortizon enjeksiyon tedavisi ve cerrahi müdahale sıkça kullanılmaktadır.

PRP tedavisi ilk başlarda kozmetik bir tedavi olarak geliştirilmiştir. Fakat sonraları kas iskelet sistemi hastalıklarında da iyileştirici etkisi fark edilerek omuz ağrılarında da kullanılmaya başlanmış yeni bir yöntemdir. PRP omuz ekleminde tedavi edilecek bölgeye 2-3 ml kadar PRP birer ay arayla toplamda 2 kez uygulanır. Tendon yırtıklarında ve tendinitlerde tendonun çevresine, omuz eklemi kireçlenmelerinde eklem içine yapılır. Uygulama direk omuz kısmına yapılır. Ama bu durumda tam istenen bölgeye yapılamayabilir. Bunun için ultrason görüntüleme sistemi ile hedeflenen bölgeye yapmak daha sağlıklıdır.

Enjeksiyondan sonra birkaç hafta içinde iyileşme süreci başlar. 3-12 ay arasında devam eder. Bu nedenle PRP enjeksiyonları sonrası kortizon olan enjeksiyonlarında olduğu gibi hemen bir ağrı azalması olmaz. Şikâyetler yavaş yavaş azalır ve aylar içinde geçer.
" } ] }