{ "title": "Omuz Tendon Kopması", "image": "https://www.tendon.gen.tr/images/omuz-tendon-kopmasi.jpg", "date": "21.01.2024 14:16:04", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Omuz tendon kopması: Omuz eklemi çok karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu nedenle ellerimizi rahatça kullanmamızı sağlayan bir eklemdir. Omuz eklemi sabit bir eklem değildir. Omuz ekleminin düzgün çalışması omuz tendonları sayesinde olur. Kollarımız her oynadığında aşınma yıpranma meydana gelir. Omuz tendon yırtılması veya kopması omuzlarda güç kaybına ve ağrılara sebep olur. Omuz tendon kopması genellikle orta yaş ve ileri yaşlarda daha çok görülür.

Omuz ekleminde üç ayrı kemik vardır. Bunlar köprücük kemiği, kürek kemiği ve kol kemiğidir. Omuzdaki tendon kopması günlük yaşantımızı da önemli ölçüde etkiler. Çünkü bazen saç tarama, banyo yapma hatta kıyafet değiştirmede bile zorluk çekebiliriz.

Omuz tendon kopması genellikle yaralanma ve dejeneratif sebeplerden oluşur. Omuz tendon kopmaları kolun üzerine düşme veya ağırlık kaldırmadan da meydana gelebilir.

Omuz tendon kopmasının belirtileri; bu kopmadan dolayı gece ve dinlenme sırasında oluşan ağrılar, kol yukarı doğru kaldırıldığında omuzdaki ağrının çoğalması, kolu çevirirken omuzlarda güçsüzlük hissedilir. Omuzlardaki bu ağrılar sıklaşır ise zaman kaybetmeden bir doktora gidilmelidir.

Omuz tendon kopmasının tedavi yöntemleri; doktorunuzun muayene ettikten sonra size uygun gördüğü örneğin, röntgen, film veya mr. Çekilerek omuzlardaki hasarın derecesine bakılarak ilaç tedavisi mi, fizik tedavi mi, yoksa ameliyat mı gerektiğine karar verecektir. Omuz tendonlarındaki tedavinin amacı ağrıyı yok etmek veya omuz fonksiyonlarını geri kazandırmaktır. Omuzdaki bu yırtık veya kopmaların birçok tedavi yöntemleri vardır ve kişiye göre de değişebilir. Örneğin bazı hastalarda dinlenme yani kolu omuz seviyesinden yukarı kaldırmamak ve kol askısı kullanmak, bazı hastalar da ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanmak bazı hastalarda ise fizik tedavi uygulamak gibi. Eğer omuz tendon kopmasında bunlardan bir sonuç alınamadı ise ameliyat şarttır. Ağrılarınız gece sizi uyutmayacak derecede ise omuzlarda güçsüzlük ve fonksiyon kaybı var ise ağrılarınız uzun süredir de devam ediyor ise ameliyattan başka bir seçenek kalmamış demektir. Ayrıca günümüzdeki ilerlemiş tıp sayesinde omuz tendon kopma ameliyatlarının neredeyse tamamı artroskopi ile yapılmaktadır. Bu ameliyat sonrasındaki ağrılar, ameliyat sonrasındaki hareket kısıtlılığı, cerrahi kanama ve hastanede kalış süresi de az olduğu için hastaya avantaj sağlamaktadır. Bu ameliyat sonrası ameliyat olan kişi 4-5 ay içinde eski sağlığına kavuşabilmektedir.
" } ] }