{ "title": "El Tendon Kopması", "image": "https://www.tendon.gen.tr/images/el-tendon-kopmasi.jpg", "date": "20.01.2024 12:18:14", "author": "Almira YILDIRIM", "article": [ { "article": "El Tendon kopması, El bileğimizde elimizi yumruk yapma ve bilek bükme hareketlerini yapmamızı sağlayan fleksör tendon yaralanmaları eller için en sık rastlanan yaralanma türüdür. Hatta bazı insanlarda sinirlendikleri zaman hırsını çıkarmak için buldukları ilk cama yumruk atma sonucunda tendon kopması ortaya çıkabilir. Ama bunun üzerine yapılan araştırmalar öyle gösteriyor ki cama veya başka bir nesneye yumruk atmak insanlardan sinir duygusunu almaz.

Bu rahatsızlık için gerçekleştirilmiş olan ameliyat sonrasında oluşan iyileşme süreci skar dokusu, dikilmiş olan ve tamir edilmiş olan tendonları çevresini saran dokulara ve yapılara yapıştırarak hareket alanını sınırlamış olur. Bu sebepten dolayı tendonun iyileşmesi için gerekli olan ameliyat yapıldıktan sonra sabitleme durumu ile tekrar kayabilmesi ihtimaline karşın uygulanan rehabilitasyon protokolleri arasında oluşan dengenin sağlanması çok büyük bir öneme sahiptir. Bu yapılan yöntemlerin hepsinde en önemli ve temel amaç tendonda oluşan kopma ve uzama engellenerek yapışıklıkları önlemek ve tendonda maksimum bir kayma durumu elde etmektir.

El Tendon kopması, yaralanmaları ve rehabilitasyonu

El tendon kopması rahatsızlığı künt, keskin bir aletle veya ezilme ile oluşmuş olabilir. Bu kopma veya yaralanmalar gerçekleştikten sonra bu tendonların cerrahi bir girişim yapılmadan kendiliğinden iyileşmesi oldukça zor ve sıkıntılıdır. Tendonlar canlı hücreler ve bağ yapılarından ibaret oluştuğundan dolayı, tendon uçları bir araya getirildiği zaman iyileşme süreci içeriden ve dışarıdan gelen hücreler ile gerçekleşir. Fakat cerrahi girişimin ardından oluşan skar dokusu onarılan tendonlar ise çevresine yapışarak hareket alanını kısıtlar. Bu nedenden dolayı tendon kopması rahatsızlıklarında tendonun iyileşebilmesi için gerekli olan ameliyat gerçekleştirildikten sonra sabitleme ile tekrar kayabilmesi için uygulanmış olan rehabilitasyon programının önemi kesinlikle çok büyüktür. Bazı tendon kopması durumlarında ise en iyi uygulanan tedaviye rağmen tam olarak rahat hareket sağlanamaz. Hatta gerçekleştirilen olayların bir kısmında kalıcı bir şekilde hareket kaybı, eklem kontraktörü, sertlik ve güç kaybı kaçınılmaz bir hal almıştır.

El tendon kopmasında iyileşmeyi etkileyen faktörler
Sonuç olarak bakacak olursak, el tendon kopması vücudun neresinde olursa olsun, iyileşme durumu tek başına bir ameliyat ile gerçekleşmez. İyi bir fizyoterapi uygulanması ile hastanın tedaviye uyumu ile ilgili uzun süreli bir tedavidir.
" } ] }