{ "title": "El Tendon Ameliyatı", "image": "https://www.tendon.gen.tr/images/el-tendon-ameliyati-5709.jpg", "date": "19.01.2024 06:03:14", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "El Tendon Ameliyatı, el bileğinde bulunan fleksör kasların yaralanmasında tedavi amaçlı yapılan operasyondur. El bileğinde bulunan tendonların kesilmesi veya zedelenmesi en sık rastlanan tendon yaralanmalarının başında gelir. El bileğindeki fleksör kaslar olan tendonlarda spor yapma, darbe alma veya herhangi bir kaza durumunda harabiyet oluşabilir. Bu durumu tedavi etmenin genellikle en iyi yolu ameliyattır, fakat ameliyat sonrası tendonlar çevre kaslara yapışabilir ve hasta el ve bileğini kımıldatmakta veya önceki hayatında olduğu gibi kullanmakta zorluk çekebilir. Bu sebeple el tendon ameliyatı olduktan sonra fizik tedavi uygulanması şarttır.

El Tendon Yaralanmalarının Tedavi Süreci

El tendonunda herhangi bir sebepten kaynaklanan yaralanma oluştuğu zaman, yaralı bölgeye sadece anlık tedavi uygulamak ya da sütur uygulayarak onarmak mümkün değil ise ameliyat yapmak gerekir. Bu ameliyat genel anestezi altında olabileceği gibi, bölgesel anestezi altında da uygulanabilir. Ameliyat sırasında hastanın dağılan dokuları onarılır ve kesilen tendonlar bağlanarak bölge kapatılır. Bazı durumlarda ameliyat sonrası iyileşme kötü yönde etkilenebilir. Bu sebepler; yaralanmanın tipi, seviyesi, kullanılan cerrahi teknik, tendon yaralanmasına eşlik eden sinir veya damar dokusu yaralanmaları, hastanın skar dokusuna eğilimi olarak gösterilebilir. Bunun dışında el tendon ameliyatı olan hastanın ameliyat sonrası fizik tedavi programına uymazsa el ve el bileğini eskisi gibi kullanamayabilir.

El Tendon Ameliyatı Neden Yapılır?

El tendon ameliyatı, el ve bilekte bulunan tendonların herhangi bir sebeple kesilmesi, zedelenmesi zarar görmesi sebebi ile, acil müdahale esnasında tedavi edilemeyen hallerde yapılır. El ve bilekteki tendonlar, sinir ağına ve brakiyel artere yakınlığı nedeni ile önem arz eder. Trafik kazaları, spor yaralanmaları, el kullanılarak yapılan ağır işlerde, İş yeri kazalarında, ev kazalarında rastlanan durumlardandır. Tenisçi bileği denen curcant sendromunda da el tendonları zarar görebilir ve ameliyat etmek gerekebilir.

El Tendon Ameliyatı Nasıl Yapılır?

El tendon ameliyatı, açık yapılan bir ameliyattır. El bileği ve tendon dokuları açılarak, harabiyet oluşan tendon ve sinir ağlarının onarılmasını kapsar. Tendon ile damar ağlarında da yaralanma varsa, ameliyat sırasında bu damar ağları da onarılır. El tendon ameliyatında lokal anestezi kullanılabilir fakat hastanın genel durumu, tansiyonu ve kanama zamanı hesaplanınca riskli durumlarda genel anestezi de uygulanabilir. El tendon ameliyatlarından sonra, el ve bilek bir süre kımıldatmamak gerekir fakat daha sonrasında tendonların sinir ağına yapışık kalıp kişinin el kullanım becerilerini kaybetmemesi için fizik tedavi uygulanmalıdır. El tendon ameliyatından sonra bölgenin hassasiyeti nedeni ile hijyene dikkat edilmeli ve herhangi bir enfeksiyona karşı dikkatli olunmalıdır.

El tendon ameliyatı olan hastalar, el bileği ve parmakları çalıştırmaya yönelik fizik tedavi uygulamalıdırlar. Fizik tedaviyi yarım bırakmak ya da hiç uygulamamak, parmakları açıp kapatmada zorluk, bileğin tam bükülmemesi gibi ameliyat sonrası komplikasyonlara neden olabilir.

Ameliyat sonrası bölgeyi temiz ve bir süre hareketsiz tutmak önemlidir. Ameliyat edilen bölgede enfeksiyon olmaması için bölgesel antiseptikler ile günlük pansuman yapılmalı ve oral yoldan veya kas içi antibiyotik tedavi uygulanmalıdır. Tendon yaralanmasına eşlik eden damar dokusunda yaralanma veya sinir yaralanması varsa ameliyat sonrası el eskisi gibi kullanılamayabilir.
" } ] }