{ "title": "Aşil Tendonu Yırtılması", "image": "https://www.tendon.gen.tr/images/asil-tendonu-yirtilmasi.jpg", "date": "21.01.2024 06:01:02", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Aşil tendonu yırtılması, 30-40 yaşlarda en sık görülmekte olup erkeklerde kadınlardan 5 kat fazla görülmektedir. Sol tarafta daha sık görülmektedir. Aşil tendonu yırtılması, düzenli spor yapmayan kişilerde sıklıkla sportif aktivite sırasında indirekt darbe ile gözlenir. Ani beklenmedik ayak bileği yukarı hareketi ile güçlü baldır kası kasılması, çukur ya da fark edilmeyen basamak inme sonucu gelişir. Yine yük taşıyan ayakta diz düz iken ayak parmak ucunda yükselme ile veya yüksekten düşmede olduğu gibi ayak bileği aşağı bükülü iken ani olarak bilek yukarı zorlandığında olan travmalar örnek verilebilir. Aşil tendonu yırtılması en çok tendonun kalkaneus kemiğine yapışma yerinin 2-5 cm üstü bölgesinde görülür.

Aşil tendonu yırtılmasının sık görüldüğü durumlar; quilone grubu antibiyotik kullanımı, kortikosteroidlerin kullanımı, aşil tendon şikâyetlerinin varlığı.

Hastalar arkadan bir darbe almış hissederler ve sıklıkla ayaktan gelen bir ses duyarlar. Spora devam edememe, yürümede zorluk ile ayak ve ayak bileğinde şişlik olur. Hastalarda ağrı şikâyeti azdır.

Aşil tendonu yırtılmasının belirtileri; ayak ve ayak bileğinde ödem, aşil tendonunda elle hissedilen boşluk, thompson testi, parmak ucunda yükselememe. Hastalar yürüyebildikleri halde bir aksama fark edilir. Fizik muayene ile tanı konulmaktadır. Fizik muayenede homans testi ile baldır sıkıldığında ayak bileğinde sağlam tarafta olan hareketlerin olmadığı görülmektedir. Ayrıca muayenede kopma yerinde çukurluk elle tendon takip edilerek hissedilir derecededir. Aşil tendonu yırtılması tanısı fizik muayene ile koyulabilirken kısmi yırtıklar ya da eşlik eden yaralanmalar açısından MR ve diğer tetkikler istenebilir. Bu işlemlerin tümü Uzman hekimler tarafından yapılmalıdır ve tedaviye kısa sürede başlanmalıdır.

Aşil tendonu yırtılmasının tedavisi; genç aktif kişilerde tedavi cerrahi olup, belli yaşın üstündeki hastalarda ya da ameliyat olmaya sağlığı elvermeyen hastalarda konservatif tedavi yapılır. Konservatif tedavide diz altı alçı uygulaması yapılır. Alçı sonrasında fizik tedavi uygulanır. Mini insizyon 3-4 cm kullanılarak yapılan cerrahi bir yöntemdir. Bu şekilde hem ameliyat süresi hem de rahatsızlığın iyileşme süreleri kısalmaktadır. Cerrahi tedavi ile erken mobilizasyon, daha az ihtimal yeniden yırtılma olasılığı ve plantar fleksiyon gücü bakımından daha iyi sonuçlar alınmaktadır. Alçı ile tedavide cerrahi kesinin çok az olması, hızlı iyileşmeyi ve daha kısa sürede günlük aktivitelerine dönebilmeyi sağlamaktadır. Ameliyat sonrası hastalar en fazla bir gece hastanede yatmakta olup ameliyat sonrası uygulanan alçılar diz altı kısa alçılardır. Alçılar 4. Hafta çıkarılmaktadır. Aşil tendon yırtılmalarında herhangi bir bitkisel tedavi yöntemi bulunmamaktadır.
" } ] }